Etätunnistus

Mitä RFID-teknologia on?

RFID-lukijoilla ja -tunnisteilla tunnistettava kohde (ihminen, eläin, tavara) voidaan identifioida ilman suoraa kontaktia tai näköyhteyttä. Teknologiasta riippuen lukija lukee RFID-tunnisteen muutaman senttimetrin tai joissain tapauksissa metrien etäisyydeltä. RFID-teknologian toimintaperiaate on melko yksinkertainen. Se perustuu radioaaltoihin ja induktioon, jossa lukija lukee tunnisteen sisältämät tiedot tunnisteen tultua lukualueelle. Tunniste ei lähetä signaaleja itsenäisesti minnekään ja toimii vain lukijan lähellä. Radiotaajuudet, joilla RFID toimii, ovat ihmisille ja eläimille täysin turvallisia. Kadonneen tai vääriin käsiin joutuneen RFID-tunnisteen oikeudet voi poistaa helposti järjestelmästä parilla hiiren klikkauksella eikä lukkojen uudelleensarjoittamisia tarvita.

Kulunvalvonnan ja työajanserannan lisäksi RFID-teknologiaa hyödynnetään esimerkiksi tavaroiden merkinnässä. Laitteessa olevaan tunnisteeseen voidaan esimerkiksi merkitä tieto laitteen huoltoajankohdasta.

Vaarallisten tai erikoisosaamista vaativien laitteiden käyttöoikeudet voidaan varmentaa RFID-tunnistuksella, jolloin ne käynnistyvät vasta käyttäjän tunnistauduttua. Sama koskee esimerkiksi vaarallisten aineiden tai lääkkeiden säilytystä sairaaloissa ja hoitolaitoksissa. RFID-tunniste ei toimi vain lääkekaapin avaimena, vaan sen avulla voidaan myös pitää tarkasti kirjaa lääkkeiden kulutuksesta ja lääkekaapilla käyneistä henkilöistä.

Tavallisia käyttökohteita RFID-tunnistukselle ovat myös pysäköintisovellukset, bussikortit ja muutkin maksusovellukset. RFID-tunnistuksen perusperiaate on edelleen sama, mutta nykyään tunnisteiden muistikapasiteetti ja lukijoiden tiedonsiirtokyky ovat kehittyneet verrattuna ensimmäisiin RFID-lukijoihin ja tunnisteisiin. Turvallisuusvaatimusten kasvaessa mukaan ovat tulleet myös tehokkaat salausalgoritmit, jotka estävät RFID-tunnisteiden kopioinnin ja järjestelmien hakkeroinnin. Uusinta RFID-teknologiassa on mobiilitunnistus, jossa kulunvalvontalukija lukee kulkuoikeudet älypuhelimesta eikä erillistä tunnistetta välttämättä tarvita.

Tutustu RFID-teknologian sovelluksiin. Lue esimerkiksi, kuinka RFID-lukijat turvaavat rahtikuljetuksia, torjuvat harmaata taloutta ja tehostavat jätteiden kierrätystä.

 

 

Ota yhteyttä

Nimi*