Arkisto

Jätteet hallitusti kiertoon RFID:n valvomana

Alipainejärjestelmä puolittaa jätekuljetusten energiankulutuksen, jätevirtoja seurataan RFID-lukijalla.

Vantaalainen cleantech-yritys MariMatic kehittää ja toimittaa alipainesiirtojärjestelmiä yhdyskuntajätteiden käsittelyyn. Asuinalueiden tai teollisuuslaitosten jätteet kulkevat keräyspisteistä oikeaan jatkokäsittelypaikkaan hygieenisesti, turvallisesti ja vaivattomasti ilman jäteastioiden käsittelyä ja erillisiä kuljetuksia. Tämä vähentää autoliikennettä ja sen myötä hiilidioksidipäästöjä. Yhden jätetonnin kuljettaminen MetroTaifun® -alipainejärjestelmässä kuluttaa vain puolet siitä energiasta, joka kuluu saman jätemäärän siirtämiseen ajoneuvoilla.

MariMatic on valinnut järjestelmiinsä Idescon RFID-lukijat, joilla hallitaan keräyspisteiden käyttöä. Lukijoiden suojausluokka on IP67 ja IK-kestävyysluokkakin korkein mahdollinen. Lukijat kestävät ulkona hyvin likaa, pölyä, kosteutta, lämpötilanvaihteluita ja ilkivaltaa. MariMaticin myynti- ja projektijohtaja Mika Koivisto ja tuotekehityspäällikkö Niclas Tylli ovat olleet tyytyväisiä Idescon lukijoiden toimintaan MariMaticin järjestelmissä. ”Idescon lukijat sopivat rakenteellisesti juuri meidän syöttöjärjestelmiimme kuin nenä päähän, jatkaa Niclas Tylli.

Keräysjärjestelmä parantaa asuinalueen viihtyisyyttä. Jätteet menevät maan alle suoraan käsittelyjärjestelmään ja kulkeutuvat sieltä automaattisesti oikeaan lajittelupaikkaan. Hajuhaitat ja jätteitä hyödyntävät tuhoeläimet vähenevät, koska jätteitä ei enää säilytetä roska-astioissa. Turvallisuus paranee ja meluhaitat pienenevät jäteautoliikenteen vähenemisen myötä.

Järjestelmän käyttöä voidaan ohjata RFID-lukijoilla. ”Kiinteistöt hyötyvät RFID-lukijatunnistuksesta. Jätteenkäsittelymaksuja maksava taloyhtiö haluaa luonnollisesti valvoa, että keräyssäiliöt ovat vain taloyhtiön asukkaiden käytössä. Väärinkäytökset estetään keräyssäiliön käyttöä valvovalla RFID-lukijalla ja asukkaiden omilla RFID-tunnisteilla”, kertoo Mika Koivisto.

Vaikka RFID-tunnistusta käytetään tällä hetkellä vain järjestelmän käyttäjän tunnistamiseen ja käyttäjäryhmien rajaamiseen, näkee Mika Koivisto RFID-tunnistukselle muitakin mahdollisuuksia jätteenkäsittelyn tehostajana. ”Tulevaisuudessa RFID-tunnistusta voidaan hyödyntää jätevirtojen seuraamisessa ja järjestelmän kapasiteetin optimoinnissa ja ohjaamisessa”, hän arvioi.

MariMaticin MetroTaifun® -järjestelmä on alipainesiirtoteknikkaan perustuva automaattinen yhdyskuntajätteiden keräysjärjestelmä. MetroTaifun-järjestelmässä voidaan kerätä erikseen useita jätelajeja ja kuljettaa ne jätelajikohtaisiin kontteihin, mikä tekee lajittelusta ja jatkokäsittelystä helppoa ja käytännöllistä.

MetroTaifun on käytössä Suomessa Tampereen Vuoreksen, Vantaan Kivistön, Espoon Tapiolan ja Ruotsissa Vällinby Parkstadenin ja Tanskassa Odensen kehittyvillä alueilla. Hankkeita on rakenteilla Helsingin Kruunuvuoressa ja Pasilassa sekä Ruotsissa, Norjassa, ja Kiinassa. Saudi-Arabian Mekkaan on rakenteilla maailman suurin putkikeräysjärjestelmä. Malmin sairaalaan Helsingissä ja Henrik Sørensensvein hoivakotiin Norjassa on toteutettu järjestelmät, joissa on jätteiden kuljetuksen lisäksi pyykinkuljetus. MariMatic toimittaa putkikeräysjärjestelmiä myös ruokajätteen kuljettamiseen elintarviketeollisuuteen ja keittiöille.

 Idesco Oy on RFID-teknologian asiantuntija 27 vuoden kokemuksella. Idescon tuotteita ovat RFID-lukijat ja -tunnisteet, järjestelmiä ohjaavat kontrollerit ja RFID-lukijan sisältävät kosketusnäyttöpäätteet. Ne keräävät tietoa ja parantavat turvallisuutta erilaisissa tunnistussovelluksissa ympäri maailmaa.

 RFID kerää ajantasaista tietoa henkilöiden, ajoneuvojen tai tavaroiden liikkumisesta ja vähentää manuaalista työtä ja virheitä. Yksi RFID:n tärkeimmistä sovellusalueista on automaattinen sisäänpääsyn hallinta henkilökohtaisten kulkuoikeuksien mukaan. Kulkutapahtumista saadaan tietoa, jota voidaan hyödyntää monipuolisesti esimerkiksi työajanseurannassa.

Kuvat: MariMatic