Tunnistautumisvaihtoehdot

18.01.2021

RFID transponder

Tunnistautumisen pitää olla järjestelmän käyttäjän näkökulmasta helppoa ja vaivatonta. Lisäksi tunnistautumisen pitää tapahtua luotettavasti ja turvallisesti. Järjestelmän tilaajaa kiinnostaa luonnollisesti myös järjestelmän ja tunnisteiden hallinnan helppous ja kustannustehokkuus. Yhä enenevässä määrin aletaan kiinnittää huomiota myös tunnistautumisen hygieenisyyteen. Tunnistautuminen on mahdollista myös koskematta pintoihin, mikä on tärkeää esimerkiksi sairaaloissa.

Millaisia eri tunnistaumisvaihtoehtoja kulunvalvonnassa on?

Kortit ja tagit

Yleisin tapa tunnistautua on näyttää mukana kannettavaa korttia tai avaimenperätunnistetta kulunvalvontalukijalle. Lukuetäisyys on yleensä muutamia senttejä. Turvallisimmissa kulunvalvontateknologioissa on salaus, joka suojaa tunnisteen tiedot kopioinnilta sekä tunnisteen ja lukijan välisen ilmavälin hakkeroinnilta. Kortteja ja tunnisteita voi hyödyntää myös maksusovelluksissa, joissa niihin on ladattu esimerkiksi tietty määrä käyntejä kuntosalilla. Tällöin lukija sekä päästää kuntosalilla kävijän sisään että veloittaa käyntikerran hänen kortiltaan.

Pin-koodi

Henkilökohtainen pin-koodi tunnisteen lisänä on yksinkertaisin tapa lisätä kulunvalvontasovelluksen turvallisuutta. Lukija voidaan ohjelmoida kysymään pin-koodia esimerkiksi vain iltaisin ja viikonloppuisin. Tunnistautuminen voi toimia myös pelkästään pin-koodilla ilman tunnistetta.

Tunnistautuminen puhelimella – Idesco Mobile Lite

Älypuhelin on valmis alusta digitaaliselle mobiilitunnisteelle. Tunnisteen saa helposti suoraan puhelimeen, eikä sitä tarvitse erikseen ohjelmoida. Digitaalisten mobiilitunnisteiden hallinta on helppoa, ja ne toimivat järjestelmässä myös tavallisten tunnisteiden rinnalla. Lukija lukee tunnisten puhelimesta BLE-yhteydellä, joka on suojattu turvallisella salauksella. Kulkijan henkilöllisyys voidaan tarvittaessa varmentaa puhelimen pin-koodilla, salasanalla tai sormenjälkitunnistuksella. Mobiilitunnistus järjestelmän käyttäjien puhelimilla onkin edullinen tapa saattaa järjestelmän turvallisuus biometrisen tunnistuksen tasolle.

Pidempi lukuetäisyys – ajoneuvontunnistus, tehtaat ja sairaalat

Usein tunnistautumisen pitää tapahtua pidemmän lukuetäisyyden päästä. Esimerkiksi pysäköintisovelluksissa UHF EPC-lukija lukee tunnisteen sisään ajavan auton tuulilasista jopa kymmenen metrin etäisyydeltä. Kuljettajan ei tarvitse pysähtyä eikä poistua autosta näyttämään tunnistetta lukijalle. Samanlaisia, mutta pienempiä lukijoita voidaan käyttää myös tavallisissa henkilöiden kulunvalvontasovelluksissa, joissa tunniste luetaan suoraan työntekijän kaulanauhasta tai vaatteesta muutaman metrin lukuetäisyydeltä.

Myös puhelimella voi tunnistautua niin, että lukija lukee kulkuoikeudet suoraan taskussa olevasta puhelimesta jopa 10 metrin etäisyydeltä. Tämä onnistuu Idesco Mobile Lite -sovelluksen turvatasolla 1. Lukuetäisyys voidaan säätää metrin ja kymmenen metrin välille.

Jos kiinteistössä on automaattisesti aukeavat ovet, pidemmillä lukuetäisyyksillä voi tunnistautua pysähtymättä, hygieenisesti pintoihin koskematta ja kädet vapaana.

Muita uutisia

03.05.2021

Mari Malinen on ollut meillä tilausten käsittelijänä nyt puolitoista vuotta. Hän kirjaa tilaukset järjestelmään ja tarkistaa materiaalien saatavuuden sekä muut valmistukseen liittyvät tiedot.

Lue lisää

26.04.2021

LEGIC® on turvallinen ja helposti päivitettävä tunnistusteknologia, joka sopii laajennettaviin, muokattaviin ja eri sovelluksia yhdistäviin järjestelmiin. Idescon LEGIC-lukijoilla on lisäksi muista Idescon lukijoista tutut huippuominaisuudet.

Lue lisää
DESFire reader and tag

26.04.2021

Miten tunnistaminen RFID-tekniikalla tapahtuu, ja millaisia erilaisia ominaisuuksia tunnisteilla on? Seuraavassa esitellään RFID-teknologiaa tunnistamisen ja tunnisteiden näkökulmasta. Jos olet järjestelmätoimittaja, voit käyttää seuraavaa artikkelia apuna, kun esittelet RFID-teknologiaa ja eri tunnistevaihtoehtoja loppuasiakkaille.

Lue lisää
Asiakastuki

Evästeet verkkosivuillamme

Hyvä verkkosivuvierailija! Sitoudumme tietojesi suojaamiseen ja kunnioitamme yksityisyyttäsi. Jotta voisit jatkaa selailua eteenpäin, lue tietosuojakäytäntömme ja hyväksy sivuillamme käytettävät evästeet luettuasi ohjeet.