Arkisto

Kirjastoon pääsee sisään aukioloaikojen ulkopuolellakin

Omatoimikirjastojen yleistyessä kirjastoihin on kaivattu helppokäyttöistä ja luotettavaa lukijaratkaisua, joka tunnistaa kirjastoon tulijan ja avaa lukitun oven aikoina, jolloin kirjastossa ei ole virkailijoita paikalla. Näytöllinen RFID-lukija lukee RFID-sirullisen kortin, varmentaa pin-koodin ja lisäksi opastaa tulijaa kuvallisilla ohjeilla.

Omatoimikirjastojen yleistyessä kirjastoihin on kaivattu helppokäyttöistä ja luotettavaa lukijaratkaisua, joka tunnistaa kirjastoon tulijan ja avaa lukitun oven aikoina, jolloin kirjastossa ei ole virkailijoita paikalla. Kirjastoautomaatioratkaisuja toimittavan Mikro-Väylä Oy:n järjestelmä auttaa kirjastoja palvelemaan asiakkaitaan omatoimikirjastopalveluilla. Idescon näytöllinen RFID-lukija toimii osana järjestelmää, jossa kirjastoon tulija tunnistetaan joko viivakoodi- tai RFID-sirukortilla ja henkilökohtaisella pin-koodilla. Näytöllinen RFID-lukija lukee RFID-sirullisen kortin, varmentaa pin-koodin ja lisäksi opastaa tulijaa kuvallisilla ohjeilla. 

Idescon uusia näytöllisiä 8 CD 2.0 D Pin RFID-lukijoita on käytössä tällä hetkellä useissa Suomen kirjastoissa, ja lisää asennetaan jatkuvasti. Useimmissa tapauksissa lukija on kirjaston ulko-ovella. Joissakin kirjastoissa lukijoita on myös sisätiloissa ovien yhteydessä. Kansalliskirjaston erikoislukusalissa kaikki lukusaliin tulevat asiakkaat kirjautuvat lukijan kautta. Palvelupäällikkö Mika Salokangas Kansalliskirjastosta kertoo, että tunnistusratkaisu helpottaa palveluprosessia. Aiemmin asiakas näytti palvelupisteellä kirjastokortin ja henkilöllisyystodistuksen saadakseen tilaamansa aineistot. Nyt tunnistaudutaan jo sisääntullessa eikä aineistojen saamiseksi tarvitse enää tunnistautua erikseen.

Helsingin yliopiston Kaisa-talon kirjaston ulkopalautusautomaatti aukeaa vasta asiakkaan tunnistauduttua lukijalla. Lukijoilla voidaan estää väärinkäytöksiä. Kortin käytöstä jää jälki, jolloin tiedetään kuka kirjastossa on kulloinkin käynyt.

Mikro-Väylän toimitusjohtaja Miika Vacker kertoo, että Idescon lukijaan päädyttiin helppouden vuoksi. Samassa Idescon laitteessa on RFID-lukija, näyttö sekä näppäimistö pin-koodin antamista varten, ja se oli helppo liittää Mikro-Väylän ratkaisuun. ”Erillisen näytön asentaminen omaan laitteeseemme olisi vaatinut VGA- tai HDMI-kaapeloinnin ja erillisen virransyötön ulos. Se olisi ollut kallis ratkaisu ja hankala toteuttaa”, Vacker kertoo. ”Samalla voimme ratkaista monta muutakin ongelmaa. Viivakoodi tulee vielä olemaan yleisesti käytössä, mutta RFID-kortit tekevät kuitenkin tuloaan. Pian näemme isoja kirjastoja vaihtamassa viivakoodit RFID-kortteihin. Kirjastot edellyttävät tätä RFID-ominaisuutta nykyään tarjouspyynnöissäänkin, ja Idescon lukijassa se on jo valmiina” kertoo Miika Vacker.

”Idescon lukijan näyttö opastaa käyttäjää ja kertoo eri vaiheiden ohjeet näytöllä. Lukijaan voi tallentaa ohjekuvia, joita voi vaihtaa tilanteen mukaan järjestelmästä käsin luotettavalla OSDP v2 -tiedonsiirtoprotokollalla RS-485 -yhteyden kautta. Jatkossa tulemme lähettämään näytölle myös tekstiä OSDP-viestien mukana”, Vacker suunnittelee.

”Lukijaa on helppo käyttää, joten ensikertalaisetkin pääsevät kirjastoon sisälle ilman henkilökohtaista opastusta. Lukija näyttää kuvalliset ohjeet, joita seuraamalla kuka tahansa kirjaston asiakas junioreista seniori-ikäisiin osaa käyttää palvelua. Kirjastoille näytöllinen kulunvalvontalukija on tärkeä, koska käyttäjiä ei pysty yksitellen kouluttamaan laitteen käyttöön”, kertoo Miika Vacker Mikro-Väylä Oy:stä.

Idesco on RFID-teknologian asiantuntija pian 30 vuoden kokemuksella. Tuotteitamme ovat RFID-lukijat ja -tunnisteet, järjestelmiä ohjaavat kontrollerit ja RFID-lukijan sisältävät kosketusnäyttöpäätteet. Tuotteidemme avulla kerätään tietoa ja parannetaan turvallisuutta erilaisissa kulunvalvonta-, ajoneuvontunnistus- ja logistiikkasovelluksissa ympäri maailmaa.

Mikro-Väylä Oy on 1980-luvulla toimintansa aloittanut perheyritys. Olemme Suomen suurin kirjastoautomaation valmistaja kotimaisten asennuksien määrää vertailtaessa.

Mikro-Väylä Oy suunnittelee ja valmistaa Bookmatic-automaatteja lainaamiseen ja lajittelevaan palautukseen, robotiikkaratkaisuja, kulunvalvontajärjestelmäkokonaisuuksia sekä RFID-lukijoita ja -sovelluksia. Tuotteet ja palvelut parantavat kirjastojen logistiikkaa ja materiaalien hallintaa sekä mahdollistavat paremman käytettävyyden ja tavoitettavuuden kirjastojen käyttäjille.

Olemme ylpeitä omasta tuotekehityksestä ja vahvasta asennus- ja huolto-osaamisesta.