Arkisto

Ketä työmailla on töissä? Idesco ja SmartDok keräävät siitä tietoa

Norjalainen SmartDok on valinnut Idescon lukijat järjestelmäänsä, joka vastaa työnantajien tarpeeseen kerätä työntekijätietoa rakennustyömailla. Järjestelmä on yhteensopiva Norjassa käytössä olevan Byggekortin sekä ruotsalaisen ID06-kortin kanssa. SmartDok valitsi järjestelmäänsä Idescon lujatekoiset 9 CM 2.0 GPRS -lukijat.

Norjalainen SmartDok on valinnut Idescon lukijat järjestelmäänsä, joka vastaa työnantajien tarpeeseen kerätä työntekijätietoa rakennustyömailla. Järjestelmä on yhteensopiva Norjassa käytössä olevan Byggekortin sekä ruotsalaisen ID06-kortin kanssa. Idescon lujatekoiset 9 CM 2.0 GPRS -lukijat toimivat luotettavasti Norjan välillä hankalissakin sääolosuhteissa. Tiedonsiirto lukijoista järjestelmään tapahtuu kätevästi ja luotettavasti kaikkialla saatavilla olevassa GSM-verkossa. 

Kaikkien työnantajien nykyisen lainsäädännön mukaan pystyä osoittamaan ketä rakennustyömaalla on töissä. Käytännössä tämä tapahtuu keräämällä tietoa työntekijöiden henkilökorteista, jollainen pitää löytyä kaikilta rakennustyömaalla työskenteleviltä. Lainsäädännön tarkoitus on kitkeä harmaata taloutta ja laittoman työvoiman käyttöä, edistää turvallisuuskulttuuria työmailla sekä parantaa työn laatua ja samalla yritysten kilpailukykyä.

Ennen elektronisten henkilökorttien tuloa tiedot kerättiin paperille, mihin kului aikaa ja resursseja, ja siinä sattui virheitä. Sähköinen tiedonkeruu on helpottanut tätä. Norjassa lainsäädäntö rakennustyömaiden työntekijätiedon keräämisestä astui voimaan vuonna 2017, mihin asti SmartDok oli jo vuosien ajan tarjonnut asiakkailleen tablettipohjaista sähköistä tiedonkeruuratkaisua henkilökorttien lukemiseen. Tabletit hävisivät kuitenkin joskus varkaiden mukaan, eivätkä muutenkaan toimineet kovin hyvin ulkosalla. SmartDok tarvitsi ratkaisun, joka toimisi hyvin rakennustyömailla. Lukijan piti olla helppokäyttöinen ja varmatoiminen kaikissa sääolosuhteissa, kestää matalia ja korkeita lämpötiloja sekä kosteutta. Lukijan piti pystyä toimimaan luotettavasti heti asennuksen jälkeen pitkiä aikoja ilman jatkuvaa huoltamista. Koska rakennustyömaat ovat usein kaukana, lukijan piti pystyä siirtämään tietoa ilman kiinteitä tiedonsiirtokaapeleita.

Nämä kriteerit mielessään SmartDok alkoi etsiä helppokäyttöistä RFID-lukijaa, joka olisi helppo asentaa, toimisi varmasti Norjan vaikeissa sääolosuhteissa, ja keräisi työntekijöiden henkilökorteista tiedot raportointia varten. Idescon 9 CM 2.0 GPRS -lukijasta löytyi ratkaisu, joka nyt palvelee lukuisilla rakennustyömailla eri puolilla Norjaa.

Kestävä ja helppokäyttöinen lukija

Account manager Sondre Andersen Dreyer kuvailee SmartDokin järjestelmää. – Järjestelmä on hyvin helppo asentaa ja ottaa käyttöön. Asiakkaamme valitsee asennuspaikan ja liittää lukijan sähköverkkoon, ja se on siinä. Kun virrat ovat päällä, lukija on valmiina lukemaan työntekijöiden henkilökortteja. Yritys voi seurata omasta sähköisestä tietokannastaan henkilökunnan paikallaoloa. Lähtiessään työntekijä näyttää korttia lukijalle, jolloin tieto poistumisesta päivittyy tietokantaan. Näin kerääntyy tarvittava tieto, jonka asiakkaamme voi raportoida viranomaisille.

– Järjestelmämme perusteella asiakkaamme voi seurata, ketä työmaalla milläkin hetkellä on. Esimerkiksi mahdollisen evakuoinnin sattuessa tämä tieto on erittäin tärkeää. Järjestelmän avulla asiakkaamme voivat nyt täyttää lakiin perustuvat velvollisuutensa pitää kirjaa työntekijöiden liikkumisesta työmaalle ja sieltä pois, Sondre Andersen Dreyer kertoo.

SmartDok on tähän mennessä asentanut lähes 600 9 CM 2.0 GPRS -lukijaa järjestelmiinsä eri puolille Norjaa. Lukijaa on osoittautunut helppokäyttöiseksi. Siinä on suurikokoinen, päivänvalossakin näkyvä LED-merkkivalo, ja lukijan lukemat tiedot siirtyvät vaivattomasti mobiililyhteydellä järjestelmään GPRS-verkon kautta. Lukija voi sijaita kaukana järjestelmästä kirjaimellisesti missä päin maailmaa tahansa, ja sitä voi ohjata mobiilisti etänä. Monia asetuksia, esimerkiksi palvelinasetuksia, salasanaa ja sim-kortin pin-koodeja, voi ohjata tekstiviestillä ilman, että pitää mennä lukijan luo paikan päälle.

Idesco on luotettava lukijatoimittaja

Muiden Idescon asiakkaiden tavoin myös SmartDok arvostaa Idescon tapaa tehdä läheistä yhteistyötä asiakkaansa kanssa. Idescolla saa nopeasti suoran yhteyden asiakkaan asioista vastaaviin henkilöihin, jolloin kysymyksiin saa vastaukset nopeasti. – Otimme selvää Idescosta, ja saimme kuulla muiden hyvistä kokemuksista. Sen lisäksi, että heidän lukijansa vastasi tarpeisiimme, meidät vakuutti Idescon pitkä, lähes 30-vuotinen kokemus RFID-liiketoiminnasta, jolloin sen tuotteita on testattu pitkään, sanoo Sondre Andersen Dreyer.

Valmiina tulevaisuuden haasteisiin

SmartDok suuntaa järjetelmänsä vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin tulevaisuudessaksin. – Ruotsissa on kasvava tarve tällaiselle järjestelmälle, samalla kun heidän ID06-järjestelmänsä on käymässä läpi muutoksia. Ratkaisumme on valmiina vastaamaan kysyntään Norjan lisäksi myös Ruotsissa, sanoo Sondre Dreyer Andersen.

———————

Idesco on perustettu vuonna 1989 ja meidät tunnetaan yhtenä alan pioneereista. Aluksi Idesco kehitti tunnistustuotteita teollisiin sovelluksiin. Vuosien kuluessa olemme laajentaneet osaamistamme ja tarjontaamme uusille alueille. Tuotteitamme ovat RFID-lukijat ja -tunnisteet, järjestelmiä ohjaavat kontrollerit ja RFID-lukijan sisältävät kosketusnäyttöpäätteet. Tuotteidemme avulla kerätään tietoa ja parannetaan turvallisuutta erilaisissa kulunvalvonta-, ajoneuvontunnistus- ja logistiikkasovelluksissa ympäri maailmaa

SmartDok kehittää järjestelmiä erityisesti rakennusteollisuuden tarpeisiin. Missiomme on auttaa rakentajia yksinkertaistamaan ja kehittämään projektejaan ja prosessejaan ratkaisulla, joka perustuu rakennustyömaiden arjen tuntemukseen.

Lisätietoa:

Idesco: https://idesco.fi/fi/
9 CM 2.0 GPRS: https://idesco.fi/fi/product/9-cm-2-0-gprs-rfid-lukija/
Smartdok (norjaksi): https://www.smartdok.no/
Byggekort (norjaksi): https://www.smartdok.no/byggekortleser/
ID06 (ruotsiksi): https://www.smartdok.se/id06-personalliggare/

Kuva: SmartDok