Vilka är det som arbetar på bygget? Idesco och SmartDok håller koll

16.10.2018

RFID reader with GPRS

SmartDok har valt Idescos GPRS-läsare till sin personalliggare för ID06. Datan går enkelt från läsarna till systemet via det allmäna GSM-nätet och för den robusta Idesco 9 CM 2.0 GPRS-läsaren är de tuffa nordiska väderförhållandena inga problem

I Sverige trädde den nya lagstiftningen elektronisk Personalliggare i kraft 1 januari 2016, även Norge fick en liknande lagstiftning i 2017.  Då ska byggherren kunna ange vilka som arbetar på en byggarbetsplats. I praktiken sker detta genom att man samlar in uppgifter via ID06-korten. Syftet med lagstiftningen är att bekämpa svart och/eller illegal arbetskraft, samt främja säkerhetskulturen, arbetskvaliteten och företagens konkurrenskraft.

Tidigare insamlades uppgifterna på papper, vilket slukade tid och resurser, och resulterade i fel och brister. Elektronisk registrering har underlättat processen enormt. SmartDok hade redan sedan tidigare erbjudit sina kunder lösningar via surfplattor, men surfplattor var inte idealiska; stöldbegärliga och väderkänsliga. SmartDok behövde en lösning som skulle fungera bra på byggarbetsplatser. En läsaren som skulle vara lätt att använda och fungera i alla väderförhållanden. Den skulle kunna överföra data utan fysiska kablar, dessutom fungera direkt efter installation och fungera länge utan fortlöpande underhåll.

Utifrån dessa kriterier började SmartDok leta och Idescos 9 CM 2.0 GPRS -läsare var lösningen, och nu används den på flera hundra byggarbetsplatser runt om i Sverige och Norge.

Hållbar och lättanvänd läsare

Säljare Sondre Andersen Dreyer beskriver SmartDoks system. – Systemet är mycket lätt att installera och använda. Det enda våra kunder behöver göra är att välja installationsplats och ansluta läsaren till elnätet. När strömmen slås på kan läsaren genast börja samla in data från medarbetarnas ID06-kort. När medarbetare ankommer eller lämnar arbetsplatsen, visar de kortet för läsaren som kontrollerar kortet mot ID06-registret och uppdaterar databasen. På detta sätt samlas den information in som behövs vid en eventuell kontroll från Skatteverket.

– Vid utrymning är det viktigt att snabbt kunna se vem som befinner sig på byggarbetsplatsen vid tidpunkten. Med hjälp av systemet är det inga problem, berättar Sondre Andersen Dreyer.

SmartDok har hittills installerat närmare 600 stycken 9 CM 2.0 GPRS -läsare på olika håll i Sverige och Norge. Läsaren är lätt att använda. Den är försedd med ett stort LED-signalljus som också syns i dagsljus, och data från läsaren överförs smidigt till systemet via GPRS-nätet. Läsaren kan finnas långt borta från systemet var som helst i världen, och den kan fjärrstyras mobilt. Många inställningar, såsom serverinställningar, lösenord och SIM-kortets pinkoder kan ändras per sms.

Idesco är en pålitlig leverantör av läsare

Liksom Idescos övriga kunder uppskattar även SmartDok Idescos nära samarbete med kunderna. På Idesco får man snabbt kontakt med de personer som ansvarar för kunden och som omedelbart kan svara på frågor. – Vi tog reda på fakta om Idesco och fick höra att andra kunder hade bra erfarenheter av företaget. Förutom att deras läsare motsvarade våra behov blev vi övertygade av Idescos nästan 30 år långa erfarenhet av RFID-verksamhet, vilket innebar att dess produkter testats en längre tid, säger Sondre Andersen Dreyer.

Mot framtida utmaningar

SmartDok utvecklar sitt system så att det ska motsvara kundernas behov även i framtiden. – Vår lösning är redo att svara på efterfrågan förutom i Norge även i Sverige, säger Sondre Dreyer Andersen.

—-

Idesco grundades 1989 och vi är kända som en av pionjärerna i branschen. Till en början utvecklade Idesco avläsningsprodukter för industriella tillämpningar. Med åren har vi utvidgat vår kompetens och vårt sortiment till nya områden. I vårt sortiment finns RFID-läsare och taggar, kontrollenheter för att styra system och touchterminaler med display och RFID-läsare. Med hjälp av våra produkter samlar man in information och förbättrar säkerheten i olika slags passer-, fordonsidentifierings- och logistiktillämpningar runt om i världen.

SmartDok utvecklar system i synnerhet för byggindustrin. Vårt mål är att hjälpa byggföretag att förenkla och utveckla sina projekt med lösningar som är användarvänliga och branschanpassade.

Other news

15.01.2014

Idesco valdes till leverantör av läsare till passersystemet i Oslos universitetssjukhus.

Read more
Kundtjänst

Kakor på vår webbplats

Hej! Vi förbinder oss att skydda dina uppgifter och respekterar din integritet. För att gå vidare på vår webbplats ska du ta del av vår dataskyddspraxis och godkänna användningen av kakor på vår webbplats efter att du läst anvisningarna.